Jest to owoc, który ma wiele właściwości prozdrowotnych
Owoce są niezbędnym elementem zdrowej i zbilansowanej diety. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożywanie co najmniej 400 gramów lub pięciu porcji dziennie, ponieważ zapewnia to „zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób niezakaźnych”.
Są one bardzo kompletnym pożywieniem. Dostarczają nam witamin, minerałów, błonnika i mają właściwości przeciwutleniające, które chronią komórki naszego organizmu. Nie możemy również zapominać, że pełnią one podstawową funkcję: nawadniają nas.
Banan, jabłko, pomarańcza, kiwi, ananas, melon, arbuz, truskawka… Istnieje wiele rodzajów owoców. Mogą one mieć różne rozmiary, smaki i kolory. Lista jest nieskończona, więc z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie.
Jednym z najbardziej osobliwych owoców jest papaja. Pochodzi z regionów tropikalnych, takich jak Ameryka Środkowa i Południowa. Z biegiem czasu zaczęto ją uprawiać w innych częściach świata, takich jak Azja i Afryka. W ostatnich latach zyskała dużą popularność ze względu na wiele korzyści zdrowotnych. Organizacja Konsumentów i Użytkowników (OCU) wskazuje, że jest ona „bardzo ceniona ze względu na swoje właściwości odżywcze”. Chce jednak jasno stwierdzić, że „nie jest to produkt cudowny ani superżywność”.

Korzyści płynące ze spożywania papai według OCU
- Papaja zawiera składnik zwany papainą, enzym wspomagający trawienie.
- Zapobiega zaparciom dzięki wysokiej zawartości wody i błonnika.
- Ma działanie moczopędne i właściwości przeciwutleniające.
- Ma wysoką zawartość witaminy C, „więcej niż pomarańcza”.
- Jej wysoki poziom witaminy A „przyczynia się do poprawy zdrowia skóry”.
OCU zwraca uwagę, że papaja wyróżnia się jako owoc „niskokaloryczny dzięki niskiej zawartości węglowodanów”. „88% jej objętości stanowi woda, a reszta to błonnik, dlatego często jest włączana do diet odchudzających” – dodaje. Organizacja zaznaczyła, że „nie ma żadnych wiarygodnych badań potwierdzających tę informację”.
Jak każdy inny owoc, papaja jest pokryta skórką. W środku znajduje się miąższ, który jest mięsisty i ma pomarańczowy kolor. Zawiera również czarne nasiona. Są one jadalne i mają wiele pozytywnych właściwości dla organizmu.

Korzyści płynące z nasion papai
Na targu Mercado Villa de Vallecas, należącym do Rządu Miasta Madrytu, wyjaśniono, że nasiona papai „są jadalne” i można je spożywać na surowo lub po ugotowaniu. Bardzo popularnym sposobem jest zmielenie ich i dodanie do potraw tak jak pieprz.
Prawdą jest, że nasiona papai mają gorzki smak. Dlatego zarówno OCU, jak i Hiszpańska Akademia Żywienia i Dietetyki odradzają ich spożywanie. „Zaleca się ich usunięcie, zwłaszcza jeśli zamierzamy przygotować koktajl” – zaznaczają.
Jednak targowisko Villa de Vallecas twierdzi, że „są one bardzo pożywne i dostarczają naszemu organizmowi ważnych witamin, minerałów i przeciwutleniaczy”. I nie tylko to. Nasiona papai „wzmacniają nasz układ odpornościowy i chronią nasze serce”.
