Krok po kroku, co wymaga niewiele czasu i zaledwie dwóch dodatkowych składników.
Zrównoważona kuchnia przestała być trendem, a stała się codziennością. Coraz więcej osób stara się maksymalnie wykorzystać żywność, ograniczyć marnotrawstwo i przekształcić to, co wcześniej trafiało do kosza, w smaczne i oryginalne potrawy.
Wśród tych „resztek” o ukrytym potencjale znajduje się jedna, która zaskakuje: skórka arbuza. Chociaż zazwyczaj wyrzucamy ją bez zastanowienia, jej biała część ma łagodny smak i idealną konsystencję do przygotowania jednego z najbardziej klasycznych przysmaków sprzedawanych w kioskach: domowych żelków.
Ponadto jest to sposób na dodanie kreatywności do kuchni i nadanie nowego zastosowania owocowi, który latem pojawia się na wszystkich stołach.

Przepis na żelki ze skórką z arbuza (na 4 porcje)
Składniki
- 2 szklanki białej skórki z arbuza (bez zielonej części i czerwonego miąższu)
- ½ szklanki cukru lub 3 łyżki miodu
- Sok z 1 cytryny
- 2 łyżki bezsmakowej żelatyny
- ½ szklanki wody
Przygotowanie krok po kroku
- Pokrój białą skórkę w kostkę i gotuj przez 10 minut, aż zmięknie. Dobrze odsącz.
- Zmiksuj ugotowaną skórkę z cukrem (lub miodem) i sokiem z cytryny, aż uzyskasz jednolitą masę.
- Rozpuść żelatynę bezsmakową w ½ szklanki gorącej wody i dodaj do puree.
- Wlej mieszankę do silikonowej formy lub naczynia wyłożonego folią spożywczą i pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.
- Wstaw do lodówki na 4 godziny lub do momentu zestalenia.
- Pokrój w kostkę i, jeśli chcesz uzyskać klasyczny smak, obtocz w niewielkiej ilości cukru.
